top of page

Anys 70, torna el pintor.

L’any 1973 representa un gir cabdal en la vida de Palet. Té 62 anys i deixa completament la feina d’il·lustrador per dedicar-se plenament a la pintura i al dibuix amb dedicació exclusiva. És un gran moment llargament meditat que ha requerit el seu temps. 

 

El seu amic Josep Maria Mallol Suazo, que sempre li havia insis- tit perquè es dediqués exclusivament a la pintura, li deixa el seu estudi del carrer de la Portaferrisa, on Palet es posa a treballar febrilment. Comença a pintar, sobretot figura, amb un estil intimista que caracteritzarà la seva obra d’aquests anys. 

EAl març del 1974, després d’un gran buit, el pintor Palet reapareix públicament. Torna a fer una exposició a la Galeria Anglada de Barcelona, on presenta els olis de figura i natures mortes realitzats en aquesta etapa i ven tota l’obra. A partir d’aquest èxit torna a encarrilar la carrera pels circuits de les galeries. L’any següent, el 1975, exposa a la Galeria El Cisne de Madrid. 

Els crítics redescobreixen a un artista que ha romàs ocult molt de temps. No és la millor època per a un pintor postimpressionista de les seves característiques, però Palet fa anys que camina al seu pas amb una fidelitat a si mateix que fa que la seva obra tingui pes propi.

Fill d’una tradició figurativa, gran coneixedor de la pintura francesa, sempre es va mantenir al marge de corrents i modes i va buscar sense prejudicis l’ex- pressió del seu bagatge cultural i literari, de caire més aviat íntim i evocador. 

 

L’any 1975 es trasllada a l’estudi del carrer de Pàdua, on desenvoluparà una activitat intensa. A par- tir d’ara, Palet es dedica a pintar i dibuixar pensant en les exposicions. Per primera vegada en molt de temps, alliberat de càrregues externes, redescobreix una nova llibertat i un nou plaer. Torna a Mallorca en diverses ocasions i, entre el 1976 i el 1978, fa diverses exposicions a la Galeria Dera de Palma.

L’any 1978 té greus problemes a la vista, a conse- qüència dels quals perd la visió de l’ull esquerre. Afec- tat de glaucoma, lluita aferrissadament per superar la dificultat de veure-hi només amb un ull i poder conti- nuar pintant. Diàriament va al taller i al Cercle Artístic, treballa més hores que mai «per no perdre l’entrenament, per no perdre el gest», diu. Home d’ofici, coneix perfectament el valor de la constància i de la pràctica no sols com a aprenentatge, sinó també com a manera de ser. És a partir de l’acció que l’artista s’expressa i pot manifestar-se.

Del 1978 al 1985 fa diverses exposicions, bàsicament de figura, a les Galeries Augusta del Passeig de Gràcia de Barcelona i també torna a exposar a Palma de Mallorca.

Sempre que pot, aprofita les sortides a l'exterior, on continua trobant la felicitat més senzilla de poder pintar a prop de la natura. Pinta paisatges al Port de la Selva durant l'estiu, a Gósol, Cornudella o en excursions d'un dia a Tiana o Sant Miquel del Fai. Palet es troba físicament fort i manté la seva activitat i el seu entusiasme per l'art fins a la seva mort el 19 agost 1996.

bottom of page